De Transactionele Analyse vertrekt van enkele filosofische uitgangspunten. Dit zijn basisvooronderstellingen over mensen, het leven en het doel van verandering.
Mensen zijn OK. Of anders gezegd: Ik ben OK, jij bent OK. Met deze basisvooronderstellingen benadrukt de TA dat alle mensen waarde hebben en waardigheid als mensen. In beginsel zijn alle mensen OK: ik accepteer elkeen zoals hij of zij is. Soms kan ik niet waarderen of accepteren wat andere mensen doen, maar we accepteren wel wie ze zijn. Het 'ik ben OK, jij bent OK'-uitgangspunt maakt ook dat alle mensen van hetzelfde niveau zijn, ook als ze verschillend presteren of van een verschillend ras, leeftijd of religie zijn. Met andere woorden, als ik OK ben en de ander ook, dan sta ik niet boven de ander en de ander staat niet boven mij.
Iedereen heeft het vermogen om te denken. Het is daarom ook ieders verantwoordelijkheid om te beslissen wat hij of zij van het leven verlangt en om te leven met de gevolgen van dit besluit.
Mensen bepalen hun eigen lot door middel van besluiten en deze besluiten kunnen herzien. Kinderen beslissen onder druk van hun ouders of een situatie, om bepaalde zaken wel of niet te doen, om te krijgen wat zij nodig hebben. Zo ontwikkelen we gedragspatronen en strategieën die we in ons volwassen leven ook nog gebruiken, zelfs als deze gedragspatronen niet meer productief of zelfs pijnlijk blijken. De TA gaat ervan uit dat als wij zelf als kind beslisten om bepaald gedrag te vertonen, we deze beslissing als volwassene ook zelf kunnen herzien. Op deze manier kunnen mensen veranderen.